بازیگران حقیقی
عشق تو سرنوشت من راحت من رضای تو...
عشق تو سرنوشت من راحت من رضای تو...
منشأ ديدگاه اين سوال، روايتي است از امام باقر(ع) كه فرمود: «خداي تعالي نصرت خود (يعني ملائكه) را بر امام حسين(ع) فرو فرستاد تا آنجا كه بين آسمان و زمين قرار گرفت سپس او را مخيّر ساخت كه پيروزي يا ديدار خدا را انتخاب كند، حضرت، ملاقات خدا را اختيار كرد»
قيام براي نيل به شهادت
يكي از ديدگاههايي كه دربارة انگيزة قيام امام حسين(ع) ممكن است مطرح شود، قيام به انگيزة شهادت است. بر اساس اين نظريه هدف امام(ع) از اين حركت، تنها اطاعت امر خدا و جلب خشنودي حضرت حقّ و در نتيجه اداي تكليف خويش بوده است، چنان كه با وجود آثار و نتايج فراواني كه بر رسالت پيامبر مترتّب ميشود، امّا گفته ميشود هدف پيامبر از رسالتش، فرمانبري از حكم الهي و اَداي تكليف بوده است. بنابراين، اين نوع نگرش به حادثة عاشورا در صدد بيان اين است كه پذيرش شهادت از طرف معصومان(عليهم السلام) به فرمان الهي، امري مطابق با موازين شرعي و عقلي بوده است و عقل و شرع آن را براي مصالح مهم تجويز كرده است. (بدون آنكه زير سؤال بردن اهداف ديگر قيام و يا حتّي انكار آنها مطرح باشد). چنان كه در هيچ يك از آيات و اخبار فراواني كه دربارة جهاد و شهادت وجود دارد، مسألة رجحان و ترتّب پاداش فراوان بر جهاد، مشروط و مقيّد به عدم شهادت و آگاهي به پيروزي، نشده است، بلكه نبرد با دشمن و جانبازي در راه احيا و اعلاي كلمة حق، امري راجح و داراي پاداش فراوان و از نشانهاي ايمان به شمار آمده است. چنان كه در دعاها نيز، درخواست شهادت و اشتياق به آن از فضايل بزرگ شمرده شده است. بر اين اساس است كه رسولخدا (ص) خود، مردم را از اين امر باز نميداشتند هم چنين پيامبر(ص) به امام حسين(ع) فرمود: «اِنَّ لَكَ فِي الْجَنَّةِ دَرَجات لَنْتَنالَها اِلا بِالشَّهادَةِ» «براي تو در بهشت مقامات و درجاتي است كه تنها با شهادت به آن ميرسي».
از اينرو ميتوان گفت اين ديدگاه ضمن اذعان به اين مسأله كه قيام امام حسين(ع) كاملاً آگاهانه و به انگيزة دفاع از اسلام و احياي سنّت جدّش بوده است، بر اين باور نيز هست كه اين حركت از جانب حضرت، براي دستيابي به آن مقامي بوده كه خداوند در بهشت براي او در نظر گرفته است و تنها راه رسيدن به آن، به فرمايش پيامبر(ص)، «شهادت» بوده است، واين مطلب با توجّه به منزلت و جايگاه خاصّ شهادت در فرهنگ اسلامي و آموزههاي ديني، كاملاً درست و مورد پذيرش هر مسلماني است.
منبع: سوره توبه، آيه 111.
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط محبوبه سعيدي در 1396/07/03 ساعت 09:27:00 ب.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |